Na kaj morate biti pozorni pri izbiri ležišča?

Preverite na kaj vse morate biti pozorni ko kupujete novo ležišče. Upoštevajte spodaj navedene nasvete in si kupite ležišče, ki bo ustrezalo vašim željam in potrebam.

1. Ali nudi ležišče pravilno oporo telesu in hrbtenici?

Ležišče mora predstavljati najboljšo preventivo pred težavami v hrbtenici: težavami v vratnem, ledvenem ter preostalem delu hrbtenice. Preprečevalo naj bi tudi bolečine v sklepih in sproščalo napetosti iz celega telesa. Pri izbiri ležišča bodite zato pozorni, da je material v njegovem jedru točkovno elastičen, kar omogoča ergonomsko pravilnejše ležanje ter posledično najboljšo oporo za vaše telo in hrbtenico.

2. Ali se ležišče povsem prilagaja obliki in teži telesa (je anatomsko in ortopedsko)?

Za dober spanec potrebujemo ležišče, ki nas pravilno podpre ter s tem razbremeni telo in hrbtenico točkastih obremenitev. To pomeni, da se ležišče natančno prilagodi vsakemu delčku vašega telesa, kar omogoča daljši in globlji spanec, brez pogostega obračanja in menjavanja spalnega položaja, saj je pritisk enakomerno porazdeljen po vsem telesu.

3. Ali je ležišče antialergijsko (vas ščiti pred pršicami, glivicami in bakterijami)?

Število bolnikov z alergijskimi boleznimi v zadnjih letih nenehno narašča. Ena od najpogostejših povzročiteljev alergij v zaprtih prostorih je brez dvoma hišna pršica. Glavni izvor pršic v stanovanjih so brez dvoma vzmetnice v spalnicah, saj te ponujajo najboljše pogoje za njihovo preživetje in razmnoževanje: toploto, vlago in hrano.

Raziskave so pokazale, da je v povprečno dve leti stari navadni postelji približno dva milijona živih in mrtvih pršic, ki se ob vsakem obratu v postelji spremenijo v neviden oblak prahu. Izbrati morate ležišče, ki vas bo ščitilo pred omenjeno nadlogo in vas varovalo pred alergijami in bakterijami.

4. Ali je ležišče zračno (zagotavlja mikrocirkulacijo – kroženje zraka in toplote)?

Pomembno je, da material v jedru ležišča v največji meri zagotavlja zračno aktivno spalno klimo z učinkovitim uravnavanjem vlage in toplote. To pomeni, da je material, na katerem ležimo, sestavljen iz snovi, ki omogoča maksimalno kroženje zraka ter tako ne zadržuje vlage in ohranja toploto. Na vlažnem in mrzlem ležišču namreč telo porablja dodatno energijo, da ga ogreje, zaradi česar slabše spimo.

5. Ali ima ležišče zaščito pred nabiranjem prahu?

Odločiti se moramo za ležišče, ki nas ščiti pred nabiranjem prahu, ki nastaja zaradi kopičenja statične elektrike. Elektromagnetni smog povzročajo razna telesa, ki sevajo elektromagnetno valovanje: TV-signal, radijski signal, daljnovodi, električne vtičnice. Tekstil, prepleten s karbonskimi vlakni, pa preprečuje prehod elektromagnetnega sevanja skozi blago.

6. Ali je ležišče ekološko (narejeno iz materialov prijaznih za človeka in okolje)?

Z razvojem sodobnih materialov se na žalost povečuje tudi obremenitev okolja ter razvoj raznih substanc, ki lahko škodljivo vplivajo na človekovo počutje. Zato je pri izbiri ležišča pomembno, da ima certifikat o upoštevanju ekoloških standardov. Odločite se za ležišče, ki upošteva ekološke standarde v tekstilni industriji.

7. Ali vam prodajalec nudi večletno garancijo za ležišče (s tem, da garancija velja za jedro ležišča in ne le za prevleko)?

Garancija na jedro ležišča vam zagotavlja, da vam je dobavitelj v primeru kakršnih koli nepravilnosti s samim jedrom ležišča, le-tega dolžan zamenjati. Vedite, da je 10 ali več let zelo dolga doba, zato mora prodajalec imeti zelo močne argumente, da lahko jamči za izdelek toliko časa. To pa seveda priča o vrhunski kakovosti izdelka.

8. Ali ležišče za svojo ceno nudi največ v svojem razredu?

Pred nakupom se dobro pozanimajte, kakšne so prednosti ležišča, ki ga kupujete in ga primerjajte z ostalimi ponudniki ležišč v istem razredu. Opazili boste, da se navidez podobna ležišča tako v prednostih kot v ceni močno razlikujejo glede na prodajalca oziroma blagovno znamko, kar ni nujno vezano na kakovost samega izdelka.

9. Ali lahko ležišče brezplačno vrnete v primeru, da vam ne ustreza?

V nepreglednem izboru na slovenskem trgu se vam lahko hitro zgodi, da kupite ležišče, ki vam ne bo zagotavljalo tistega udobja, ki ste ga od njega pričakovali. Zato je pri nakupu še kako pomembno, da vam prodajalec omogoči brezplačen preizkus ležišča. To pomeni, da lahko ležišče več dni uporabljate ter da ga v primeru, če vam ne ustreza, brez stroškov in pojasnil vrnete nazaj.

10. Ali vam prodajalec zagotavlja celoten servis – pomoč in svetovanje?

Prava izbira, problemi z dostavo, način plačila, morebitno vračilo izdelka …vse to se lahko spremeni v pravo nočno moro pri nakupovanju ležišča, če nimate na razpolago ustreznega servisa ob nakupu ležišča.

Kupujte tam, kjer vam prodajalec poleg samega izdelka nudi ustrezen servis: enostavno naročanje izdelka, način plačila po meri stranke, osebna dostava, garancija, možnost vračila ter različne ponakupne dejavnosti, kot sta pomoč in svetovanje.